Blog -

A view into our world at Suzanne Lovell, Inc. and the ideas that inspire us daily. 

As a renowned architect, Ricardo Bofill immediately saw potential in the WWI-era factory which he came upon in 1973. Located just outside of Barcelona, this factory was in desperate need of MAJOR repairs and love.

"La fabrica" is overflowing with vegetation and lush greenery; softening the space. No two rooms look alike and relaxation spots can be found through the property. As this was transformed into his personal abode, Bofill and his team designed a specific part of this enormous building as their studio.

It just goes to show that with enough imagination, anything can evolve into something unfamiliar and beautiful!

The exterior of the "factory" is now elegantly overrun with grass plus eucalyptus, palm and olive trees.

Image courtesy of: SP Faust

Boil's architectural firm, Taller Arquitectura, surely has the coolest studio space in the world!

Image courtesy of: Arch Case

The studio space feels like a wonderful oasis. From the original 30 silos, 8 remain which have become offices.

Image courtesy of: Minoa

Think about this quote by Bofill, "I have the impression of living... in a closed universe which protects me from the outside and everyday life". Could this perhaps be why Bofill took on the "time capsule"?

Image courtesy of: Design Boom

Posted in: Architecture
Tagged: RENOVATION SPAIN BUILDING RICARDO BOFILL

Catalan architects Rafael Aranda, Carme Pigem and Ramon Villa were recently awarded the 2017 Pritzker Prize. Together since 1998, RCR (Rafael, Carme and Ramon) continues to remodernize one modern building after another. The gammet of building types is wide.... from a kindergarten to winery... and all have been privy to RCR's magical touch. 

This is the first time in the Prizker Prize's 39 years of existence that the prize has been awarded to a trio. It's the collaborative spirit and creative process that made the choice an easy one this year. The jury said, of it's selection: "We live in a globalised world where we must rely on international influences, trade, discussion, transactions, etc. But more and more people fear that, because of this international influence, we will lose our local values, our local art, and our local customs. They are concerned and sometimes frightened."

Look at some of our favorite designs below and we think you'll agree that this was a prize well-deserved!

In Olot, Spain, RCR's office space.

Image courtesy of; Arch Daily

From 2014, the Soulage Museum in Rodez, France. The building beautifully portrays the relationship between the space and the paintings inside.

Image courtesy of: Hisao Suzuki

From 2007, the Bell-Lloc Winery in Palamos, Girona, Spain is a beautiful, angular building. The descending pathway guides visitors to the winery's entrance by means of angled steel sides. The vaulted ceiling over the wine production machinery and barrel storage areas is lit by slithers of light which come from the roof's gaps.

Image courtesy of: Dezeen

At Les Cols Pavellons, you can dine at the restaurant, have drinks in the pavilion, or picnic in the scenic gardens. So cool!

Image courtesy of: Les Cols Pavellions

Posted in: Architecture
Tagged: Spain PRITZKER PRIZE

Recently opened, the new Shanghai Natural History Museum is an architectural feat. Perkins + Will spent 9 years on perfecting the design, development and construction after winning an international design competition. Drawing upon traditional Chinese cultural references was important; thus, the building beautifully represents the harmony between humans and nature. Taking inspiration from the ancient Chinese tradition of mountain water gardens, China's natural landscape was stunningly "minimized".

The circular design allows for easy movement within, and the interior organization is made easier by the nautilus shell design which, in nature, is one of the truest geometric forms... perfect for a natural history museum.

More than 10,000 artifacts (representing all seven continents) are displayed in the bright, light-filled building. The 30-meter atrium is welcoming and the adjacent glass wall mimics the cell-structure of both plants and animals. 

And finally, the design is environmentally friendly... the building is bioclimatic by maximizing the sun's output for solar power; nearby, the courtyard pond provides evaporative cooling. The interior temperature is regulated via geothermal and rain water is collected from the vegetated roof, stored in the oval pond and recycled.

Perhaps most importantly, with an additional 20 exhibition spaces, this space won't soon get outgrown!

At almost 500,000 square-feet, there are plenty of places for you to explore the natural world.

Image courtesy of: Design Museum

This central wall mimics the cell structure of plants and animals. Doing double-duty, the light which filters in through the panes brightens the entire atrium 30-foot atrium.

Image courtesy of: Design Museum

The lobby is representative of the interior's elegant beauty. Set within the Jing'an District, the museum is centrally located and close to the famous Jing'an Sculpture Park.

Image courtesy of: Archilovers, photographed by: James and Connor Steinkamp

It would be difficult to call this enormous building completely sustainable; but, it does boast some major "green" features. Kudos to that!

Image courtesy of: New Atlas, photographed by: James and Connor Steinkamp

Posted in: Architecture
Tagged: MUSEUM SHANGHAI PERKINS + WILL

Building 104 was part of a 160-hectare area that the Swedish army used to protect the Faro Strait back in 1937. The territory, called Bungenas, was unauthorized to the general public until just 10 years ago. It took a local entrepreneur, Joachim Kuylenstierna, who was fascinated with the area's history, to buy the entire former army site and start this arduous process to repurpose it.

Kuylenstierna's father was part of the military unit based at the site, so naturally, he felt a connection to the land. The process was made more difficult because the entrances had to be excavated, as they had been filled to the very top with gravel and water. It was meant to dissuade anyone from EVER entering the facility. Swedish Fortifications Agency's old drawings indicated an open three-level underground structure existed beyond the rubble. Fascinated with the building, it was very important not to cover up any "clues" signaling to the bunker's original use.

Using bunkers along the Normandy coast as inspiration, the architect, Eric Gardell, didn't add any extensions to go against the integrity of the bunker's original use. No roofs protrude from the ground and no chimneys blow smoke into the air. Further adding to the bunker's interior beauty are the furniture and light fixtures that the architects specifically designed for the home. Stunning... who would have imagined this when purchasing the property sight unseen?

A modern drainage system was installed during excavation (left photo). House 2, which is intended for guests, is surrounded by the trench-inspired courtyard.

Image courtesy of: Wallpaper

Inside, the dining room table and chandelier were designed by the architecture firm, Skalso Arkitekter. The fabric which directs light onto the table is also pivotal in improving acoustics.

Image courtesy of: Wallpaper

Constructed from Swedish marble, the recessed jacuzzi is visually stunning.

Image courtesy of: Wallpaper

Building 8 is another underground bunker located in Gotland, Sweden.

Image courtesy of: Archilovers, photographed by: Anna Sundstrom

Posted in: Architecture
Tagged: SWEDEN MILATARY BUNKER SUMMERHOUSE ERIK GARDELL

Back to Top