Blog -

A view into our world at Suzanne Lovell, Inc. and the ideas that inspire us daily. 

Recently opened, the new Shanghai Natural History Museum is an architectural feat. Perkins + Will spent 9 years on perfecting the design, development and construction after winning an international design competition. Drawing upon traditional Chinese cultural references was important; thus, the building beautifully represents the harmony between humans and nature. Taking inspiration from the ancient Chinese tradition of mountain water gardens, China's natural landscape was stunningly "minimized".

The circular design allows for easy movement within, and the interior organization is made easier by the nautilus shell design which, in nature, is one of the truest geometric forms... perfect for a natural history museum.

More than 10,000 artifacts (representing all seven continents) are displayed in the bright, light-filled building. The 30-meter atrium is welcoming and the adjacent glass wall mimics the cell-structure of both plants and animals. 

And finally, the design is environmentally friendly... the building is bioclimatic by maximizing the sun's output for solar power; nearby, the courtyard pond provides evaporative cooling. The interior temperature is regulated via geothermal and rain water is collected from the vegetated roof, stored in the oval pond and recycled.

Perhaps most importantly, with an additional 20 exhibition spaces, this space won't soon get outgrown!

At almost 500,000 square-feet, there are plenty of places for you to explore the natural world.

Image courtesy of: Design Museum

This central wall mimics the cell structure of plants and animals. Doing double-duty, the light which filters in through the panes brightens the entire atrium 30-foot atrium.

Image courtesy of: Design Museum

The lobby is representative of the interior's elegant beauty. Set within the Jing'an District, the museum is centrally located and close to the famous Jing'an Sculpture Park.

Image courtesy of: Archilovers, photographed by: James and Connor Steinkamp

It would be difficult to call this enormous building completely sustainable; but, it does boast some major "green" features. Kudos to that!

Image courtesy of: New Atlas, photographed by: James and Connor Steinkamp

Posted in: Architecture
Tagged: MUSEUM SHANGHAI PERKINS + WILL

It's hard to believe that this building has had so many different lives...

Built in 1942 and used as a Nazi bomb shelter, it became a Red Army POW camp after the war, an East German banana storage warehouse and even an avant-garde performance location. It upped its pedigree tremendously once Karen Boros visited the space and decided to alter it into the perfect spot for her and her husband's impressive contemporary art collection.

Obviously, there were complications in turning this former bunker into an exhibition space, but in doing such, they created the penthouse they now call "home". The open-plan penthouse has a beautiful wrap-around terrace, a zen outdoor garden and a reflecting pool.

Karen Boros has always been involved in art and since 2005, she's been intricately involved with Art Basel. In fact, the couple met in 1998 at Art Basel and now have a varied collection of contemporary art by dozens of different artists in their personal collection. Far from finished, the couple recently bought a 1928 Bauhaus building which they've converted into a studio for young artists. They say that art keeps them grounded... we're thankful for art!

This is a piece from the museum's first exhibition (2008-2012). Here, the theme references both space and light, and how those interact with their surroundings. Here, Olafur Eliasson's "Berlin Colour Sphere".

Image courtesy of: World Event Listings

This former bunker is now home to the Boros family of three. With trees surrounding it, the glass-enclosed penthouse sits in the very center of Berlin and was designed by Jens Casper. Interestingly, Mr. Casper was a student at the time he was approached by the Boros'; they found him after they Googled "bunker architecture" and found his school essay online!

Image courtesy of: Apollo Magazine

Karen and Christian Boros with paintings by Elizabeth Peyton in the background. The couple has a total of 40 Peyton paintings in their collection. Christian Boros likes to say, "I collect art that I don't understand".

Image courtesy of: Huffington Post, photographed by: Wolfgang Stahr

The interior is quite warm... no semblance of a former Nazi building here.

Image courtesy of: Open House Wordpress 

Posted in: Fine Art
Tagged: BERLIN MUSEUM BOROS COLLECTION

Francois Pinault in his Venice museum Punta della Dogana. 

Image courtesy of Welcome to Company

Francois Pinault, the french fashion magnet, announces that he will be adding to the cultural richness of Paris with a private museum. Mr. Pinault famously created two private museums in Venice, Palazzo Grassi and Punta della Dogana and he will now be adding to this collection. 

The museum is set to take over the Chamber of Commerce and Industry in the center of Paris and the city's Mayor said they will find a new home for the building's current occupants. Tadao Ando will oversee the renovation process just as he did for the two museums in Venice. If this museum is half as spectacular as Pinault's Venice museums we are sure it will be our new favorite in Paris! 

The former commodities exchange building in Paris where Mr. Pinault's museum will be. 

Image courtesy of the New York Times

The interior of Punta della Dogana in Venice, remodeled by Tadao Ando.

Image courtesy of ArchiTonic.

Posted in: Fine Art
Tagged: CONTEMPORARY ART Paris FRANCE MUSEUM

Last month, Tate Modern debuted a new wing... a striking 10-story addition that's twisty and curvy and quite simply- amazing! The museum's original architects were asked back to design this new addition which will increase gallery space by 60%. Since yearly attendance is more than double the original estimates made when the museum first opened in 2000, more space was desperately needed!

The Swiss house of Herzog & de Meuron couldn't have been more excited to partake in this project as they were challenged once again. When the team transformed the derelict Bankside Power Station into Tate Modern in 2000, the public was hesitant for a number of reasons. Not so much this time around as the new Switch House began to take form and the correlation between the two buildings became obvious. With a record 54,000 visitors on opening day, it's sure to stay one of London's most visited attractions for years to come!

We love the seating areas created within the stairways... what great little nooks!

Image courtesy of: Dezeen, photographed by: Iwan Baan

The architect's descriptive description of the exterior: "Using the same base palette of bricks and brickwork in a radical new way, we created a perforated brick screen through which light filters in the day and through which the building will glow at night."

Image courtesy of: Dezeen, photographed by: Iwan Baan

More than half of the new display space will be dedicated to international and women artists. No one will be able to say they're underrepresented here.. let's get busy!

Image courtesy of: BBC News

We love this photograph showcasing the pedestrian walkway, who wouldn't want to visit? Locals and visitors alike are surely glad the 12-year expansion project is now complete!

Image courtesy of: Go London

Posted in: Fine Art
Tagged: LONDON TATE MODERN MUSEUM

Back to Top